onsdag 25 juli 2012

Biscotti igen!

Ett till recept från boken Jane´s Coffee Shop! Jag är hemskt förtjust i valnötter, speciellt ihop med citron, prova den här kakan, den gjorde jag till mitt gesällprov. Men nu har jag hittat en biscottivariant också! :D Mums!

Lemon Walnut Biscotti


220 g valnötter
1.5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk rivet citronskal
2 msk rapsolja
2 ägg

Mixa hälften av valnötterna med farinsockret, fint. Rosta resten av valnötter i ugnen, i 175 grader, ca 10 minuter. Låt svalna och grovhacka de sen. Blanda ihop socker, mjöl, salt och bakpulver, tillsätt de grovhackade nötterna och nöt-farinblandningen. Blanda i citronskalet och rapsoljan. Tillsätt äggen och knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar, rulla ut de och lägg på plåt. Platta till rullarna. Grädda i 175 grader, i ca 30 minuter. Tag ut och sänk värmen till 150 grader. Låt längderna svalna lite och skär sedan diagonala skivor. Sprid ut kakorna på plåten och torka i ugnen i ca 15-20 minuter. Jag lät plåten stå en stund på eftervärmen sen.

tisdag 24 juli 2012

Blåbärspaj i långpanna

Det var ett tag sen jag bakade den här kakan, blev inte nöjd med fotot, men den är så himla god att jag känner att jag måste lägga ut den!! Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Blåbärsrutor

9 dl mjöl
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
3 ägg

300 g blåbär   

Topping:

150 g smält smör
4.5 dl havregryn
3 dl råsocker

Börja med toppingen, smält smör och blanda ned övriga ingredienser. Blanda sen ihop ingredienserna till botten. Tryck ut degen i en långpanna ca 20*30 cm. Lägg på bären och fördela toppingen över bären. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter.


söndag 22 juli 2012

Cowboy Cookies!


Vansinnigt goda chocolate chip cookies! Hittade receptet i en bok som heter Jane´s Coffee Shop. 

Cowboy Cookies

100 g mjukt smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
1 ägg
0.5 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
1 dl lätt krossade corn flakes (jag använde K special)
1.5 dl kokos
75 g hackade hasselnötter
3 dl mjöl
1 krm salt
0.5 tsk bakpulver
150 g chocolate chips eller hackad choklad

Rör smör och allt socker pösigt, tillsätt ägget. Blanda sen ner allt utom nötter och choklad, arbeta ihop degen och tillsätt sen nötter och choklad. Arbeta inte degen för mycket, den behöver bara ta ihop. Rulla lagom stora bollar, lägg på plåt och platta till dem. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.


lördag 21 juli 2012

Annorlunda frallor

När jag var till Grekland i våras upptäckte jag torkade fikon, det är ju verkligen smaskigt! Jag vet inte varför jag inte provat tidigare, hade väl som vanligt bestämt mig för att det tycker jag inte om! 
 Här kommer ett bröd som innehåller just torkade fikon, fast dem inte syns...

Fikonfrallor

Dag 1:

150 g torkade fikon
5 dl hett vatten

Lägg fikonen i en skål och häll på det heta vattnet. Låt stå till nästa dag.

Dag 2: Fördeg

Vattnet från fikonen + nytt vatten = 7 dl 
50 g rumsvarmt smör
40 g jäst
50 g honung
15 g salt
175 g fullkornsdinkel
175 g rågmjöl
175g siktat dinkelmjöl
Fikonen från dag 1

Sila av fikonen i ett litermått, fyll på vatten så det blir 7 dl. Värm till ca 30 grader. Rör ut jästen i degspadet. Blanda sen med övriga ingredienser i degberedare. Krama sönder fikonen och blanda ner de i degen. Låt fördegen jäsa ca 45 minuter. Tillsätt sedan:

430-500 g Vetemjöl Special

Arbeta degen väl. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Ta upp degen på bakbordet, tillsätt mer mjöl om den känns lös och kladdig. Dela upp i önskad degvikt, jag delade degen i 24 bitar, men de blev nästan stora, borde ha vägt de. Rulla och lägg på plåt. Låt jäsa ca 25 minuter. Spraya med vatten. Sätt in plåten på 250 grader, spraya in vatten för ånga, dra ner värmen direkt till 200 grader. Grädda i ca 15 minuter. 




onsdag 18 juli 2012

Cupcakes!

Det ska erkännas, jag är barnsligt förtjust i Nutella, så när jag hittade det här receptet, så var jag bara tvungen att testa. Hade aldrig bakat cup cakes förut och de blev inte så tokiga! Receptet hittade jag i en tidning, men det kommer från Leila Lindholms bok Hello Cupcake! Jag har ändrat mängderna i frostingen lite grand, och väljer att skriva ut de mängder jag använde, inte Leilas.

Hasselnöts Cupcakes

2 ägg
1.5 dl socker
100g hasselnötter
100 g mörk choklad
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl grädde

Mixa eller mal nötterna. Hacka chokladen grovt. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner övriga ingredienser.  Placera pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna, det ska bli 12 st. Grädda i 175 grader, ca 15 minuter. Prova med en sticka, den ska inte bli kladdig. Låt svalna.

Nutella Frosting

150 g Nutella
90 g Philadelphiaost
3 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk Frangelico(hasselnötslikör)

Rör ihop allt och vispa fluffigt. 
Spritsa sen rosor på muffinsarna.

lördag 14 juli 2012

Mandelkaka

Den här enkla mandelkakan hittade jag i klassikern "Sju sorters kakor" från 1988. 

Mandelkaka med citron

250 g mandelmassa
100g mjukt smör
3 ägg
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron

Riv mandelmassan grovt, blanda ner smör och rör alltsammans poröst. Skilj äggen, blanda ner äggulorna i mandelsmeten, en i taget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och citronskal. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sen försiktigt ned skummet i mandelsmeten. Häll smeten i en 20 cm's form med löstagbar kant. (Jag varken smörjer eller bröar mina formar, när jag använder såna med löstagbar kant, jag klämmer fast ett bakplåtspapper i botten och river bort pappret runt om.) Grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, ca 30 minuter.


onsdag 4 juli 2012

Yogisk Grötkrydda

En lite annorlunda krydda till morgongröten hittade jag i boken Yogamat. I vanliga fall kryddar jag min gröt med en blandning av kanel, kardemumma och ingefära, efter ett tips från en ayurvedisk hälsorådgivare. Den här kryddmixen har lite fler ingredienser och doftar ljuvligt! Och färgen är helt fantastisk, tycker jag! Funderar på att testa kryddmixen i bullar nån gång... Kan det funka, tro?

Yogisk Grötkrydda

2 dl kokos
1 dl nyponskalmjöl
1 msk kanel
0.5 msk kardemumma
1 tsk ingefära
1 krm muskot

Mixa allt i matberedaren, klart!!

tisdag 3 juli 2012

Citronrutor med maräng

Ett recept från tidningen Hembakat, det är en enkel och god kaka med mycket citronsmak.

Citronrutor med maräng


250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 citroner, riv skalet av den ena och pressa saften ur båda
3 ägg
3 äggulor
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Maräng

3 äggvitor
1.5 dl socker

Rör smör och socker, vitt och pösigt. Tillsätt ägg och äggulor lite i taget. Sen i med citronskal och saft. Sikta sen mjöl och bakpulver och vänd ned detta i smeten.
Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en fin och blank marängsmet, du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen faller ut.
Bred ut sockerkakssmeten i en långpanna, ca 30* 24 cm, bred sen marängen ovanpå. Grädda längst ned i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter. Låt svalna och skär sen i rutor.



måndag 2 juli 2012

Pestosnitt

 I stället för att göra två Valnötsbröd så tog jag halva degen och gjorde dessa pestosnitt, riktigt mumsiga blev dem! 

Pestosnitt

En halvsats av Valnötsbrödet
100 g Philadelphiaost
25 g pesto(eller efter smak)

Blanda ihop ost och pesto.

 Kavla ut degen och bred ut pestoblandningen på två tredjedelar av degplattan.
 Vik ner den ostfria degbiten.
 Vik sen över den nedersta delen.
 Skär i bitar.
Pensla med ägg och strö riven ost och hackade valnötter på.
Grädda i 250 grader, ca 15-20 minuter.

söndag 1 juli 2012

Sommarens bästa paj

Det här är förmodligen den godaste rabarberpajen jag någonsin smakat (och bakat!). Det var min mamma som bjöd på den för några veckor sedan och idag bakade jag den bara för att få lägga ut den på bloggen.

Rabarberpaj


Pajdeg:


150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 krm salt


Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant, 24cm i diameter. Kyl i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på nedersta falsen i 200 grader, 10 minuter.


Fyllning 1: 


500 g rabarber
1 dl socker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker

Hacka upp rabarberna. Lägg i en kastrull med socker och ingefära. Låt sjuda försiktigt under lock, ca 15 minuter, till en kompott. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker. Det blev ganska mycket vätska så jag hällde bort lite av det.

Fyllning 2:

300 g mandelmassa
3 ägg

ev 50 g flagad mandel till dekoration

Riv mandelmassan fint och blanda ner äggen.

Häll rabarberkompotten i pajskalet och stryk försiktigt ut mandelsmeten ovanpå. Strö över flagad mandel(vi hade tyvärr ingen sån hemma, men pajen blir nog finare med det på!). Grädda på nedersta falsen, 200 grader, ca 30 minuter. Låt svalna och servera gärna med glass.


Dinkelbröd

Ett till, vansinnigt gott, bröd från Rute, dinkelbröd. Receptet hittade jag i det fantastiska magasinet BAKA. Testa att rosta det här brödet, inte dumt vill jag lova!


Dinkelbröd


7.5 dl ljummet vatten
20 g jäst
25 g honung
500 g fullkornsdinkel

Rör ut jäst och honung i vattnet. Blanda ner fullkornsdinkel och rör om tills alla mjölklumpar lösts upp. Konsistensen är ungefär som en pannkakssmet . Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

15 g salt
500 g dinkelsikt

Tillsätt salt och dinkelsikt till fördegen. Arbeta degen i maskin 5-10 minuter, degen ska vara en ganska lös i konsistensen. Låt jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
Smörj 2 bakformar som rymmer 1.5 liter vardera. Fördela degen i formarna, det blir ca 900 g deg i varje. Doppa handen i kallt vatten och jämna till degen i formarna. Strö lite mjöl ovanpå och låt jäsa ca 30 minuter till.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 15-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.


Det här brödet gräddades sammanlagt ca 45 minuter, den sista kvarten fick brödet gräddas utan formar, detta för att få fin färg på kanterna också.