lördag 30 juni 2012

Mera bröd!

I dag var det så tråkigt väder att jag valde att baka istället för att städa. Det blir lätt så när jag ska städa, men i dag var det verkligen inte väder för att städa!! Mycket mysigare att pyssla i köket... Jag har hunnit baka Valnötsbröd, Pestosnitt och Dinkelbröd samt kokat rabarberkräm och jag har även mixat ihop en Yogisk Grötkrydda(!?). Recepten på bröden kommer från Rute Stenugnsbageri, där jag sommarjobbade  för några somrar sen, om det kan ni läsa här. I dag är det Fabrique som driver bageriet i Rute, men jag vet inte så mycket om dem, förutom att dem har flera bagerier i Stockholm. Alla recepten har publicerats i diverse böcker och magasin, så jag känner inte att jag lämnar ut några hemligheter, Valnötsbrödet hittade jag i Aftonbladets Söndagsbilaga från juli 2010. Jag har gjort lite småändringar i receptet.

Valnötsbröd


Dag 1:


3 dl hett vatten
60g grovt rågmjöl

Rör ned rågmjölet i det heta vattnet, blanda tills alla mjölklumpar lösts upp. Låt svalna tills nästa dag.

Dag 2:


Skållningen från kvällen innan
3 dl ljummet vatten
30 g jäst
20 g rapsolja
15 g salt
600 g vetemjöl
150 g valnötter

Blanda skållningen och ljummet vatten, blandningen ska bli fingervarm. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt rapsolja och mjöl och arbeta degen 5-10 minuter, tillsätt sen saltet och knåda lite till. Degen kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden. Låt jäsa i bunken, under duk, ca 45 minuter.
Tillsätt valnötterna och arbeta in dem i degen, låt sen degen jäsa ytterligare 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två. Slå upp limpor. Eftersom att jag bakade bröden  på baksten, så fick mitt bröd jäsa på en mjölad bakduk, så som jag gjorde här. Men har man ingen baksten så jäser man brödet på plåten som vanligt.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

söndag 17 juni 2012

Lite bröd

Ett bröd med dinkel och yoghurt.

No Name Bröd

Dag 1 kvällen innan:

25 g jäst
2 dl kallt vatten
3 dl dinkel fullkorn

Blanda ihop till en kladdig deg. Se till att använda en bunke som degen får plats att jäsa i. Plasta bunken och låt jäsa 8-10 timmar.

Dag 2:

Fördegen från dag 1
5 dl naturell yoghurt
1 msk honung
2 tsk salt
ca 10 dl Vetemjöl Special

Värm yoghurten till ca 30 grader och blanda ner i fördegen. Tillsätt honung och det mesta av mjölet, arbeta degen hårt och ganska länge. Tillsätt saltet dem sista minuterna. Låt degen vila i bunken ca 1 timme. 
Ta upp degen på bakbordet, dela i 2 delar. Slå upp till limpor. Låt jäsa ca 30 minuter.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.






lördag 16 juni 2012

CocaColarutor

Det lät så konstigt att jag var tvungen att testa. Dem smakar inte speciellt  mycket, det är en vanlig chokladkaka med florsocker glasyr på, ingen skulle nog kunna gissa att dem innehåller CocaCola. Dem påminner väldigt mycket om Jörnskakan, i alla fall till utseendet, och jag skulle nog hellre rekommendera folk att baka den än dessa.

CocaColarutor 


3 ägg
3 dl socker
225 g smör
2.25 dl CocaCola
6 dl mjöl
1.5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten, varvat med smör och Cola. Grädda i 190 grader, 15-20 minuter. Låt svalna.

Glasyr


100 g smör
5 dl florsocker
4 msk CocaCola
1 msk vaniljsocker(vilket jag glömde!!)

Smält smöret, blanda ner övriga ingredienser. Rör om och bred över den kalla kakan. Skär i bitar.




fredag 15 juni 2012

Enklaste Knäckbrödet Ever!

  
Vara bara tvungen att testa det här knäckebrödet, det var barnsligt enkelt att tillaga och himla gott! Det skulle inte vara nåt salt i deg, men det tyckte jag lät så konstigt så jag tillsatte en tesked, men då var jag lite försiktigare med flingsaltet uppe på. Det hade nog räckt med flingsaltet, men det funkar.

Knäckebröd 

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
0.5 dl linfrö
0.5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
(max 0.5 tsk salt, om man vill)

Flingsalt

Blanda all torra ingredienser. Slå över det kokande vattnet, tillsammans med oljan. Rör om. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper. Skär rutor(eller låt bli och bryt bitar sen istället). Strö över flingsalt. Grädda i 150 grader i ca 60 minuter.


torsdag 14 juni 2012

Norska frallor!

Mormors Rundstykker, i min familj är dem en självklarhet till jul. Ingen jul utan Rundstykker och Köttrull! Viktigare än julskinkan om ni frågar mig... Men dem funkar på årets alla övriga dagar också. Och JA, dem ska bara jäsa en gång!

 Mormors Rundstykker


3,5 dl mjölk
3,5 dl vatten
100 gr jäst
80 g smör
2 tsk salt
ca 1 kg vetemjöl

Smält smöret, häll i mjölk och vatten, värm till ca 30 grader. Lös upp jästen i degvätskan och blanda ned övriga ingredienser.  Knådas ca 5-10 minuter i en degberedare. Försök ha så lös deg som möjligt, men dem ska ju gå att rulla.
Dela upp degen i ca 50 grams bitar, rulla dem runda, låt vila en stund och rulla ut bollarna, så att dem blir ovala. Lägg på plåt och låt jäsa, UTAN BAKDUK, till nästan dubbel storlek (kommer inte ihåg hur länge!). Grädda i 200 grader, ca 10-15 minuter.

måndag 11 juni 2012

Frukostbullar

För några veckor sen fick jag för mig att rensa upp i skafferiet och använda upp alla öppnade mjölpåsar av olika slag. Det här blev ett av resultaten, en frukostbulle med potatismjöl i. Hittade receptet i en broschyr från Dansukker, som handlade om fibrex. Gillar fibrex sen tidigare, använder det bland annat i tekakor. Använde Vetemjöl Fullkorn Special i stället för Manitoba Cream och det funkar lika bra.

Frukostbulle


5 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 g jäst
0.5 dl Fibrex
3 msk Brödsirap
1 tsk salt
ca 1 liter Manitoba Cream(eller Vetemjöl Special)

 Blanda vatten och potatismjöl i en kastrull, koka upp. Låt svalna till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan, tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen i maskin 5-7 minuter. Ta upp degen på bakbordet och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 Sen är det dax att forma bullarna, jag valde att kavla ut degen och skära ut "snibbar", men man kan lika gärna göra vanliga runda bullar. Doppa ena sidan av bullen i potatismjöl och lägg, med mjölsidan upp, på en plåt. Låt jäsa ca 30-45 minuter.
 Grädda i 225 grader, ca 15 minuter. Låt svalna på galler UTAN bakduk.


Mera recept...

Hittade en massa bilder på bakverk som jag glömt att jag bakat i vinter, så jag tänkte att jag kanske skulle börja lägga ut lite recept. Först ut är ett recept, på kladdkakemuffins, som jag fått av min faster. Jag brukar variera med olika sorters smaksatt choklad, min favorit är nog mintcrisp eller apelsinchoklad, men den här gången blev det med Marabou Black, choklad med lakrits. Gillar lakrits, men den här chokladkakan var ingen höjdare, kunde lika gärna ha tagit ren mjölkchoklad och toppat med lakritsströssel. 

Sega Chokladmuffins 

2 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smör

Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker, rör sen ner övriga ingredienser, inklusive smöret. Fyll muffinsformar eller aluminiumformar till hälften. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Direkt efter du tagit ut plåten, lägger du en valfri chokladruta på varje muffins, låt smälta och bred sedan ut chokladen lite grand.

måndag 4 juni 2012

Mina favvotekakor!

 Ett recept som jag har haft väldigt länge och som jag kan utantill, eftersom jag bakat dem så många gånger. Dem innehåller Fibrex, vilket är fiber från sockerbetan och det gör att "alla bröd blir saftigare och håller sig färska längre" enligt paketet. Och jag kan inte annat än att hålla med, goda blir dem och det känns lite nyttigare.
 Fibrex Tekakor


5 dl vatten
50 g jäst
1 dl Fibrex
2 msk rapsolja
2 msk brödsirap
4 krm salt
ca 10 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet, ca 30 grader. Tillsätt Fibrex, olja, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Väg upp ca 50 grams degbitar, rulla och lägg på plåt. Låt vila nån minut innan du trycker ut bollarna till runda tekakor. Låt jäsa 30-45 minuter. Grädda i 225 grader, ca 9-11 minuter.


söndag 3 juni 2012

Bakar gör jag..

..men det blir sällan att jag lägger ut det på bloggen, men jag gör ett nytt försök. Har haft det här receptet, på Daimkolakakor, liggandes på köksbordet i några månader nu och i helgen blev den äntligen bakad! En riktigt god, chokladig kaka med Daimchoklad och pistagenötter och en konstistens som mer liknar en cookie än en mjuk kaka/kladdkaka. Det här receptet är en halv sats:

Daimkolakakor

200 g mjukt smör
1 dl socker
2 dl mörkt muscovadosocker
1 ägg
4.5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
0.5 dl kakao(jag använde Valhrona)
200 g Mjölkchoklad med Daim
0.75 dl hackade pistagenötter

Rör i hop smör och dem båda sockersorterna. Tillsätt ägget och blanda sen ner mjöl,bikarbonat, salt och kakao. Sist i med den hackade chokladen och nötterna. Tryck sedan ut degen i en lite långpanna, ca 25cm*20 cm. Grädda i 175 grader ca 20-25 minuter, beroende på ugn. Skär upp kakan i rutor.