söndag 24 oktober 2010

Merzouga/Sahara

Efter dem mellanhöga Atlasbergen åkte vi vidare ut mot Saharaöknen. Det var ganska många timmar på bussen, som dessutom la av mitt ute i ingenstans! Vi fick sitta och vänta ett bra tag, i stekande solsken, innan det kom en annan buss. Vi kom fram till Merzouga på kvällen och blev glatt överraskade av den höga standarden på boendet, det fanns till och med pool!


Kasbah Merzouga


Terassen




Vårat rum




Det var säsong för dadlarna när vi var där.




Kvartersbageriet


Sahara




Andra dagen red vi ut i öknen på dromedarer.






Ökenkaravan








Ökenbivack, här sov vi en natt, förutom Ulla som sov i sanden utanför.


Det blåste under natten så det var lite stökigt när vi steg upp.


Vår guide Mounir häller upp minttéet på alldeles rätt sätt.

Fortsättning följer...

Har varit hemma ett bra tag nu, men vill ändå dela med mig av min resa. Ska försöka lägga in bilder från varje ställe vi var till, i kronologisk ordning. Sista stället jag skrev om var Fez, efter det bar det iväg upp till dem mellanhöga Atlasbergen. I en lite större stad, som heter Azrou, lämnade vi vårat bagage, för att kunna vara ute och vandra i bergen några dagar.



Första dagen gick vi genom en cedarskog och över en stäpp, kan man väl kalla det?



Vi missade födelsen av det här fölet med bara några minuter.



Vi bodde första natten hos en berberfamilj, vi sov i en hydda som liknar denna. I den här hyddan åt vi middag och frukost.



Hon bakar lmseman ett marockanskt bröd, som viks ihop innan man steker det i stekpanna. Väldigt gott är det!



Till förrätt fick vi någon form av harira, en soppa som speciellt serveras under ramadan.



Till varmrätt blev det couscous med kyckling och grönsaker.



På kvällen blev det underhållning och dans i våran hydda.



Är inte någon hästtjej och har väl inte suttit på en hästrygg på väldigt länge. Kan inte påstå att det är ett bekvämt färdsätt, men det var rätt kul. Vi stannade vid ett vattendrag så hästarna skulle få dricka och när jag skulle hoppa av hästen så hamnade jag i en gyttjepöl, såg inte marken p g a väskorna som skymde sikten.



Så det var bara att tvätta skorna och sockarna och hoppa upp på en mula istället. Vi fortsatte vandringen en liten bit bort, där vi lunchade och mina skor och sockar torkade snabbt i solen under tiden.



Andra natten sov vi på ett vandrarhem, det här kortet är taget från balkongen.



Tredje dagen besökte vi vattenfall, på 2 olika ställen



Restaurang alldeles nere vid forsen.

tisdag 19 oktober 2010

Kardinaltårta



Den här tårta var väldigt populär på bageriskolan, uppe i Älvsbyn. En blandning av gräddtårta, princesstårta och marängtårta kan man säga.

Kardinaltårta

Marängbotten
ca 100 g Mörk Choklad
Tårtbotten
Hallonsylt
Hallon
Ca 5 dl grädde
Socker
Vaniljsocker
Rosa marsipan

Marängbotten

1 dl äggvita (ca 3 st)
1,5 dl socker

Vispa upp äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Det är klart när man kan vända upp och ner på bunken utan att det trillar ut. Stryk sedan upp 3 st runda bottnar, ca 24 cm i diameter. Man behöver 2 plåtar och jag brukar grädda båda samtidigt 45 minuter och sen skifta plats på plåtarna. Grädda i 125 grader, 45 minuter + 45 minuter, stäng sen av värmen och låt plåtarna stå i ugn på eftervärmen över natten.

Det blir 3 st bottnar på den här satsen och man behöver bara en botten till Kardinaltårtan, men det är svårt att göra på bara en äggvita. Dem här bottnar kan man förbereda några dagar i förväg om man vill. Dem 2 bottnarna som blir över får man göra nåt annat gott med.

För att marängbotten inte ska mjukna på en gång, så penslar man den med smält choklad.

Tårtbotten delar man i 3 delar, men man använder bara 2 delar. Den som blir över får man göra Myrstackar av.

Hur man sammanställer tårtan.

Vispa grädden och söta den med lite socker och vaniljsocker. Sen börjar man med en vanlig tårtbotten, på den stryker man ett lager hallonsylt samt lite grädde. Efter det lägger man på den chokladpenslade marängbotten. Stryk på ett tunt lager med grädde, strö färsk hallon över, samt lite grädde för att hålla dem på plats. Om man använder frysta hallon, tänk på att smula sönder dem. Ta sen och lägg på den sista tårtbotten och stryk upp tårtan med ett tunt lager grädde. Ställ i kylen. Kavla ut marsipanen och stansa ut ett lock, ca 24 cm. Lägg locket på tårtan, lägg på en schablon och pudra med kakao, ta bort schablonen och pudra med lite florsocker. Sen ska det på grädde på kanten av tårtan, jag använde en sk bred plattyll, men det är nog inte så många som har såna hemma, så ni får använda er fantasi och använda en vanlig tyll.

söndag 17 oktober 2010

Bullar igen




Hittade ett intressant recept på bloggen Baka Hemma som jag bara var tvungen att testa. Ett bullrecept med rågsikt i!! Det var verkligen en härlig deg att arbeta med. Annars använder jag mest receptet på mjölpåsen, vilket du även hittar här.

Vetebröd med rågsikt

500 g kall mjölk
50 g jäst
200 g mjukt smör(ej smält)
100 g socker
800 g vetemjöl special
160 g rågsikt
5 g salt

Rör ut jästen i mjölken. Blanda sen med övriga ingredienser och knåda 7-8 minuter i maskin. Låt sen degen ligga och jäsa i en halvtimme.

Kanelremons

200 g smör
100 g socker
100 g farinsocker
3-4 msk kanel

Rör ihop allt.

Gjorde först vanliga bullar, sen gjorde jag en äppellängd med valnötter.



Kavlade ut en degbit, som vägde ca 350 g, till en rektangel. Strök lite kanelremons i mitten, strödde sen valnötter och äppelklyftor på det. Sen skar jag sneda remsor av degen som var kvar på sidorna och la dem omlott. Svårt att förklara...



Grädda i 225 grader, bullarna ca 9 minuter och längderna 15-20 minuter.

En oäkting


En chokladkaka med en sockrig glasyr som sjunker in i kakan. Hon som jag fick receptet av, kallar den för Jörnskaka. Men tydligen ska det finnas patent på den kakan. Jag har aldrig sett eller smakat en äkta Jörnskaka, så jag har ingen aning om det här receptet liknar orginalet, men det är väl bäst att jag kallar den för en "Oäkta Jörnskaka", så jag inte får patentverket efter mig!

Oäkta Jörnskaka

4 ägg
6 dl socker
300 g smör
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
6 msk kakao
6 dl mjöl

Smält smöret och blanda sen med vatten och mjölk. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned det i äggsmeten, varvat med smörblandningen. Häll smeten i en långpanna, ca 30*40 cm. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Under tiden kakan gräddas så förbereder du glasyren.

Glasyr

2 dl florsocker
2 dl socker
1 dl grädde
95 g smör
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och tillsätt sen övriga ingredienser. Låt sjuda(ej koka) i ca 5 minuter. Bred sen smeten över den varma kakan. Låt kallna och skär i bitar.

lördag 16 oktober 2010

Godare marmelad



Ett bortglömt recept som jag tänkt testa många gånger, men inte kommit mig för. En lite godare aprikosmarmelad, där man blandar köpesmarmelad med torkade aprikoser, vilket gör att den smakar så mycket mer.

En godare aprikosmarmelad

375 g torkade aprikoser
3,75 dl vatten +1,5 dl
220 g socker
1,5 tsk citronsyra
500 g köpesmarmelad aprikos tex BOB

Låt aprikoserna svälla i vattnet i ett dygn. Häll sen över i en kastrull och tillsätt 1,5 dl vatten. Låt småsjuda på svag värme i ca 45-60 minuter. Rör om då och då. När sen aprikoserna mjuknat ordentligt, så ska dem stötas sönder, jag använde en visp. Tillsätt sen socker, citronsyra och köpesmarmelad. Blanda väl och låt koka upp. Häll upp den varma marmeladen på rengjorda, varma glasburkar. Sätt genast på locket och vänd upp och ner på burken. Låt svalna och förvara den sen svalt.

Havrekubb med keso



Hade fortfarande kvar keso efter att jag gjort dinkeltekakorna, så efter några dagars grubblande hade jag kommit på ett recept till. Ville göra nåt med havre den här gången och har faktiskt lyckas få med 3 sorters havresorter(fiberhavregryn, havrekli och vanligt havregryn)samt fibrex, vilket ger ett nyttigare och saftigare bröd. Degen görs kvällen innan den ska bakas och får jäsa i ca 12 timmar, vilket gör att det blir ett godare bröd, helt enkelt.

Havrekubb med keso

1 dl havrekli
2 dl fiberhavre
5 dl vatten
0,5 tsk salt

Koka ihop till en gröt och låt sen svalna.

250 g keso
1 dl fibrex
4 dl vatten(ganska kallt)
15 g jäst
2 msk ljus brödsirap
ca 1200 g Vetemjöl Special(jag använde Manitoba Cream för det var det jag hade hemma)
2-3 tsk salt

Blanda allt med gröten i en degblandare och arbeta degen kraftigt, i 10-12 minuter. Lägg sen degen i en ganska stor bunke(den kommer att jäsa väldigt mycket under natten)och täck med plastfolie.



På morgonen delar man sen degen i 4 bitar, á ca 600 g, dessa formar(rundriva) man till runda bröd. Spray sen degämnena med vatten och rulla i havregryn. Lägg sen 2 stycken i en smord form(1,5 liters), glöm inte att pensla, med smör, mellan bröden. Låt jäsa ca 30 minuter eller tills dem känns färdigjästa. Lite svårt att säga hur länge bröd ska jäsa, beror mycket på temperaturer och hur hårt man rundriver degämnena. Grädda.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

torsdag 14 oktober 2010

Dinkeltekakor med keso

Är hopplös på att köpa hem keso, det slutar alltid med att burken hamnar längst in i kylskåpet och glöms bort! Eftersom att jag hittade burken efter bäst-före-datumet så var det bara att ställa sig och baka. Tekakor fick det bli...



Dinkeltekakor med keso

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
250 g keso
4 msk rapsolja
2 msk brödsirap
2 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
5 dl dinkel fullkornsmjöl
ca 7 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet. Blanda sen med dem övriga ingredienserna, i en degmaskin, knåda 10-13 minuter. Ta upp degen och låt den vila 20-30 minuter. Dela sedan degen i 50 g bitar, rulla och lägg på plåt. Efter en stund så trycker man ut dem till runda plattor. Låt jäsa under bakduk. Grädda i 225 grader, ca 7-9 minuter.