tisdag 31 augusti 2010

Vi närmar oss..

I gâr tog vi bussen frân Málaga till Tarifa. Härifrân ska vi ta bâten över till Marocko, i morgon bär det av. Det blâser väldigt mycket här, det känns i skinnet kan jag lova, sandblästrat kan man säga!


Tjurfäktningsarenan i Málaga


Sydligaste udden pâ Europa?





Lânga stranden i Tarifa.



söndag 29 augusti 2010

Málaga

Vi börjar vâran resa i Málaga, vi kom hit igâr. Vi stannar till i morgon, dâ vi fortsätter ned till Tarifa, där vi ska ta bâten över till Tanger, Marocko pâ onsdag. Det mesta är stängt här idag, men sân tur var sâ var Picasso muséet öppet idag och det var dessutom GRATIS! Sparade 8 €... Nu är jag väl ingen Picassofantast, men det var kul att se ändâ, han gjorde ju inte bara skruvade tavlor, han kunde ju faktiskt mâla/rita pâ vanligt vis ocksâ.



Efter det gick vi och ât "lunch"-Churros & Choklad, inte speciellt nyttigt, men typiskt spanskt.



Flamencoskor för barn



Ulla framför den romerska teatern.



Hibiscus i full blomning

måndag 23 augusti 2010

Pie oh pie..


Blev så sugen på blåbärspaj i helgen och sån tur var, hade mina föräldrar kvar lite blåbär i frysen. I orginalreceptet, som jag fått av min faster, ska det vara ananas, men det blir otroligt gott med blåbär oxå, vill jag lova. Man kan nog ta vilka bär/frukter som man vill, det är pajskalet och fyllningen som gör pajen, tycker jag!


Blåbärspaj

Pajdeg
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Rör ihop socker och smör först, tillsätt sedan mjöl och bakpulver, knåda snabbt ihop degen. Tryck sedan ut den i en pajfrom. Ställ formen i kylen, medan du gör fyllningen.

Fyllningen
2 dl crème fraiche
1 äggula
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker

200-300 g blåbär, eller 1 stor burk ananasringar skurna i 1 cm´s bitar(funkar bra med väl avrunnen krossad ananas oxå)

Blanda ihop crème fraiche, socker, äggula och vaniljsocker. Ta ut pajformen ur kylen, lägg bär eller ananas i botten, häll på fyllningen. Grädda i 175 graders värme ca 30 min. Servera med vaniljglass!

tisdag 17 augusti 2010

Mumsiga Brownies


Letade efter ett recept på biscotti, men fastnade för det här istället.

Double Chocolate Brownie

225 g smör
100 g mörk choklad
4 dl socker
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
140 g hackad mörk choklad
150 g hackade valnötter

Smält smöret och chokladen tillsammans i en vid kastrull på låg värme. Tillsätt sockret och låt svalna. Smörj under tiden en lite långpanna, ca 25*35 cm och pudra med kakao. Blanda de torra ingredienser och rör ned i chokladblandningen. Tillsätt sen ett ägg i taget, rör om ordentligt. Tillsätt hälften av nötterna och chokladen. Häll upp smeten i formen och strö resten av nötterna och chokladen ovanpå. Grädda i 175 grader i ca 25 min. Jag gräddade den i 30 minuter, som det stod i receptet, men det blev lite för länge, jag vill ha min brownie lite kladdigare.

söndag 15 augusti 2010

Mandelrutor med Salmbärssylt

Satt och zappade på TV:n i torsdagskväll och hamnade i "Sommar med Ernst", han hade bjudit in några på kafferep och skulle baka lite kakor, vilket fick mig, förstås, att fastna där. Han bakade dessa kakor med hjortronsylt, vilket säkert oxå är gott, men jag valde att göra dem med salmbärssylt. Fick med mig en burk hem från Gotland och hade egentligen tänkt göra Salmbärsgrottor, men tyckte att det lät gott med mandel i, så det fick bli så! Salmbär finns ju inte här uppe, så jag hade aldrig sett eller smakat salmbär förut, men det är ju den sylten man serverar till Saffranspannkaka och det hade jag hört talas om, tyvärr fick jag aldrig tillfälle att smaka på Gotlands paradrätt! Det får bli nästa gång...




Mandelrutor med Salmbärssylt

200 g mandel
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
4,5 dl mjöl

2 dl salmbärssylt(eller annan sylt)
50 g flagad mandel

Dagen före du ska baka, skålla och skala mandeln så den hinner torka lite. Riv mandeln i en mandelkvarn. Blanda sedan mandeln med socker, vaniljsocker, mjöl och smör. Knåda ihop allt till en mjuk boll. Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper till en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Grädda i 175 grader, ca 15 min. Under tiden värmer du sylten i en kastrull på spisen, detta för att det ska bli lite lättare att bre ut och när du gjort det, strör du flagad mandel ovanpå sylten och grädda ytterligare 15 minuter. Låt kakan svalna en stund innan du skär den. Jag skar den i trianglar den här gången.

Lite från Rute

Har nu kommit hem efter fyra veckor på Gotland, där jag har haft nöjet att sommarjobba på Rute Stenugnsbageri. Längs en grusväg, i en liten by med några hus, finns ett bageri av världsklass. Där bakar man bröd med kvalitet, man använder bara ekologiskt mjöl och man gräddar brödet i en vedeldad ugn. Dem har även en fransk sötebrödsugn för att kunna hinna med allt det andra också. Det har varit otroligt lärorikt och inspirerande att få jobba där. Och har ni tänkt er till Gotland, missa för Guds skull inte detta ställe!


Vackert beläget!


Här satt vi och åt frukost varje morgon, medans dem första kunderna dök upp för att köpa sina frukostbaguetter..


Den vedeldade ugnen som man eldar i kvällen innan, det finns 2 luckor på baksidan där man stoppar in veden.




Bageriet sett från caféet, det är den franska ugnen man ser i bakgrunden.


Här ligger durumbrödet och vilar på bakbordet innan det ska slås upp.


Några durumbröd som vilar på duk, samt baguetter som väntar på att få komma in i ugnen.


Durumbröd uppslagna och lagda i korgar för jäsning.


Frukt & Nöt på väg ut ur ugnen.


Brödhyllan i caféet på väg att fyllas upp.