måndag 19 april 2010

skorpor igen...


Hade tänkt göra lakritsbiscotti, men det finns ingen lakritsfudge att uppbringa här i Burträsk!! Måste komma ihåg att köpa nästa gång jag åker in till schtaan... Så därför fick bli Mormors Goda Kardemummaskorpor istället. Nu kommer inte receptet från min mormor utan från Leila Lindholm, hittade det på recept.nu. I orginalreceptet skulle det vara en vaniljstång och en bittermandel, men det hade jag inte hemma, så det bytte jag ut. Riktigt goda skorpor blev det!!

Mormors Goda Kardemummaskorpor

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl socker
½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker(eller 1 vaniljstång)
2 ägg
1 dl sötmandel
ca ½ tsk bittermandelolja(eller 1 riven bittermandel)
5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Rör smör, socker, råsocker och kardemumma krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Hacka mandeln grovt och blanda ned i smeten tillsammans med mjöl och bakpulver. Dela degen i 2 delar och rulla ut längder och lägg på plåt. Grädda i 175 grader, 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 125 grader. Skär längderna i ca 1 cm tjocka skorpor och ställ tillbaka plåten i ugnen i ca 10 minuter. Jag drog därefter ned temperaturen till 50 grader och lät skorporna eftertorka ca 1 timme.

fredag 16 april 2010

Mina succékakor


Eller "succékakor från Burtträsk"... Receptet finns även här.

Mina succékakor

200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fudgetopping

2 dl grädde
2 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk blockchoklad
100 g smör

Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen, rör sedan ned socker och ägg, därefter de torra ingredienserna. Bred ut smeten i en liten långpanna ca 20*35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 15-20 minuter. Under tiden kakan svalnar, gör fudgetoppingen.

Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka under omrörning till 120-122 grader. Ta av från värmen och rör ned smöret klickvis. Bred toppingen över kakan och låt svalna en stund, ställ sedan in den i kylskåpet för att stelna ordentligt. Skär sedan i små godbitar på 3*3 cm

onsdag 14 april 2010

Äntligen ute...

Som jag har väntat...


Skickade in ett recept till en tävling som Aftonbladet hade tillsammans med Tasteline och VANN! Eller, jag och 31 andra vann. Vi fick våra favoritrecept publicerat i en kakbok, som nu alltså finns ute i butikerna.



Mitt bidrag var "Mina succékakor" ett recept jag fått av Maggan F, en kompis mamma, för många år sen. "En kladdkaka, bakad i långpanna med en smaskig fudgetopping" för att citera mig själv. En av mina favoriter, faktiskt, gör dem bara en gång om år, till jul. Burträsk har tyvärr blivit felstavat på 2 ställen, kommer nog att måsta kalla dem för "Succékakor från Burtträsk" hädanefter...




Förutom äran att få vara med i en kakbok, så vann jag även detta: en exklusiv måttsats från Zyliss, 12 muffinsformar i silikon och 2 slickepottar från Bagaren och Kocken.

söndag 4 april 2010

Snickersrutor


En favorit i repris, det var rätt länge sen jag gjorde dem här. Och eftersom jag hade både jordnötter och grädde hemma, så fick det bli snickersrutor. Ingen viktväktarkaka precis, innehåller 400 g smör + grädde, men god är den!!

Snickersrutor

Sockerkaksbotten

150 g smör
2 ägg
3 dl socker, 255 g
4½ dl mjöl, 270 g
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Kolasås

1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

2-3 dl jordnötter

Chokladglasyr

150 g smör
4 msk starkt kaffe
2 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker, 420 g

Sockerkaksbotten: Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten varvat med mjölken och smöret. Häll smeten i en långpanna 23*35 cm och grädda i 175 grader, 20-25 min. Låt svalna.

Kolasås: Rör ihop farinsocker, sirap och grädde i en kastrull och koka i ca 10 minuter till 120 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret och smöret i klickar. Låt svalna något innan den breds på kakan. Hacka jordnötterna grovt och strö över.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning och hetta upp glasyren utan att koka, så den blir blank. Bred glasyren över kakan och ställ den i kylskåpet en stund innan den skäres i rutor.

Påsktårta


Hittade ett recept i "Kakor till kaffet", en kakbok från 80-talet som jag köpt på nån loppis nångång. En lite tyngre kaka, med kaffe och hackad choklad i, fylld med en mousseliknande nougatfyllning med valnötter. En rätt mäktig tårta, men väldigt god!

Botten

125 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk pulverkaffe
100 g riven eller finhackad mörk choklad
½ dl mjölk

Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett och ett. Sikta ner dem torra ingredienserna, varvat med kaffet och mjölken. Sist i med chokladen.Häll smeten i en 22 cm form(jag använde en 24 cm´s form)och grädda i 175 grader, 35-40 minuter. Låt kallna och gör under tiden fyllningen.

Nougatfyllning med valnötter

100 g nougat(jag använde dubbelnougat)
2 dl vispgrädde
1 äggula
50-100 g hackade valnötter

Smält nougaten, blanda ner ½ dl grädde samt äggulan. Vispa resten av grädden. Rör ner hälften av grädden i nougaten när den svalnat. Vänd försiktigt ned resten av grädden och blanda ner dem hackade valnötterna.

Dela kakan i 2 delar och bred på fyllningen och lägg ihop. Vispa 1 dl grädde och stryk upp tårtan. Kavla ut marsipan tunnt och klä tårtan. Dekorera med marsipan och godis.